Pâtes de Fruits: een zoete reis door de tijd
Pâtes de Fruits is een product met een rijke geschiedenis. De eerste vermelding was er in de 15e eeuw. Voor de oorsprong graven we nog veel dieper, want daarvoor keren we terug naar de 5e eeuw voor Christus.
Pâtes de Fruits bij de Romeinen
‘Defrutum’ is de eerste voorloper van Pâtes de Fruits. Het is een siroop op basis van druiven en was al bekend in de 5e eeuw V.C. Het druivensap kookten ze tot er slechts 2/3 van de vloeistof overbleef, waardoor de siroop veel zoeter werd. De Romeinen gebruikten het om vruchten als kweepeer en meloenen in te bewaren. Bij consumptie waren deze vruchten met een zoet laagje bedekt. Een leerling van Aristoteles is één van de eersten die erover schreef. Later wordt ook honing gebruikt ter conservering van vruchten. Het met honing omhulde fruit werd gekookt, waardoor er een primitieve vorm van ‘snoep’ ontstond.
Uitgroei tot een luxeproduct
Tot op dat moment is suiker onbestaande in het westen. Pas in de 10e eeuw doet het zijn intrede. Kruisvaarders vertrekken naar het Midden-Oosten en op hun terugtocht brengen ze lokale voeding mee naar onze contreien, waaronder suiker. Pas wanneer suiker niet langer een luxe goed is – vele decennia later – wordt het gebruikt om de overschotten van fruit te bewaren. Dit wordt voor het eerst genoemd in Clermont-Ferrand (15e eeuw). De jaren erna groeit het uit tot een delicatesse. Bij de consuls van Clermont wordt dit aangeboden als er hoge gasten op bezoek komen. Koning Hendrik IV van Frankrijk ontdekt dit product en houdt ervan. Het wordt bekend onder de naam ‘Pâtes d’Auvergne’.
Op vandaag blijft pâtes de fruits een premium product. Je mag ook niet zomaar ‘pâtes de fruits’ zeggen tegen een lekkernij bestaande uit fruit. De voorwaarde is namelijk dat ze uit minstens 50% fruitpuree bestaat. Als artisanale lekkernij met hoogwaardige ingrediënten en intense fruitsmaken, vertegenwoordigen ze een traditie van vakmanschap en kwaliteit. Met deze rijke geschiedenis zal jouw volgende Pâtes de Fruits nog smaakvoller zijn.