Het effect van sportfruit op de prestaties

Het effect van sportfruit op de prestaties

In januari 2019 nam Confidas deel aan Mijn Idee, een project gesteund door Odisee Hogeschool Gent. Dit project had tot doel om Gentse bedrijven te helpen innoveren. Een vijftal bedrijven kreeg de kans om online een vraag te stellen over hun product of dienst en input te verzamelen komende van een divers publiek. Met deze input kunnen zij vervolgens aan de slag. Confidas was een van de gelukkigen!

Zou u fruit-sportrepen eten tijdens het sporten?

Zoals u mogelijks weet, produceert Confidas naast confiserie producten ook fruit-sportrepen op basis van pâtes de fruits. We zien veel potentieel in deze fruitrepen omwille van hun intrinsieke eigenschappen: vegan, 80% koolhydraten en geen artificiële kleur- en smaakstoffen. We namen de proef op de som en onderzochten wat duursporters overtuigt om deze ‘fruit-sportrepen’ te gebruiken als energiebron. Hiervoor sloegen we samen met 3-Coach de handen in elkaar.

Het onderzoek bestond uit 3 fases. In de eerste fase deden we online, via het platform ‘Mijn idee’, een oproep om aan te geven wat sporters overtuigt om fruit-sportrepen te gebruiken. Aan deze groep van respondenten, allen fervente duursporters, vroegen we nadien om deel te nemen aan een praktijkonderzoek (fase 2). Negen atleten stelden zich kandidaat. We bezorgden hen een pakketje met fruit-sportrepen. Ze kregen voldoende repen om er gedurende drie weken mee te trainen. In de derde fase vroegen we de testgroep om een korte enquête in te vullen. Hierin werden verschillende kenmerken van het sportfruit bevraagd en gescoord. De resultaten zijn heel gelijklopend!

De fruit-sportrepen krijgen een score van:

93% voor verteerbaarheid

90% voor smaak en textuur

100% voor het gewenste effect op de sportprestaties

100% voor het vertrouwen in het product om het te gebruiken tijdens wedstrijden.

De beste leerling van de klas?

Alleen maar lovende feedback vraag je je misschien af? We stelden een werkpuntje vast. Vandaag de dag worden de reepjes aangeboden in een plastic folie. Enkele sporters uit de onderzoeksgroep stellen voor om de verpakking te herwerken. Niet alleen het gebruiksgemak, ook het milieubewustzijn speelt een steeds grotere rol bij sporters. Met Confidas zijn we nu volop aan het onderzoeken hoe we dit punt van feedback het beste aanpakken, rekening houdende met het milieu, het hygiënische aspect en het gebruiksgemak. We houden jullie op de hoogte! ♥