Automatisatie, minder suiker en op weg naar een bio-gamma

Automatisatie, minder suiker en op weg naar een bio-gamma

Jongeren met een bachelor of universiteitsachtergrond kunnen KMO’s heel wat inzichten verschaffen. Anderzijds kunnen bedrijven jongeren helpen bij het omzetten van de op de schoolbanken verworven kennis in relevante bedrijfservaring en competenties. Een win-win dus. Bij Confidas zijn we dan ook steeds verheugd om studenten te ontvangen en hen te begeleiden in hun traject. Zo leerden we vorig jaar Chloë Van de Voorde kennen. Zij hielp ons op weg met drie van onze lopende projecten: de automatisatie van het proces om onze pâtes de fruits uit de vormen te halen, de ontwikkeling van pâtes de fruits met een lager suikergehalte en van een bio gamma. We delen graag haar bevindingen met jullie!

Automatisatie van het ontvormingsproces

Als bedrijf wil je steeds vooruitgaan. Je streeft naar groei. Maar, hierbij is het belangrijk om blijvend aandacht te hebben voor de mensen die het werk uitvoeren. Vandaar focuste het eerste project van Chloë zich op de automatisatie van het proces om de pâtes de fruits uit hun vormen te halen. Op dit moment gebeurt de ontvorming nog manueel. Bijgevolg is dit een fysisch belastend en ook tijdrovend werk. Om de ontvorming te automatiseren is verdere standaardisatie van onze recepten en productieproces heel belangrijk. De pâtes de fruits moeten steeds van gelijke consistentie zijn om ze automatisch uit de vormen te halen. Dit was nog niet altijd het geval. Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken werden mogelijke oplossingen achterhaald. Enerzijds werden sommige recepturen gewijzigd anderzijds werd de bereidingswijze aangepast. Deze aanpassingen hebben gelukkig geen impact op de sensorische eigenschappen. Het resultaat: deze vruchtjes ontvormen vandaag veel gemakkelijker! (Lees hier meer over het productieproces van pâtes de fruits).

Van Nutri-Score D naar C

Het volgende project waarbij Chloë ons hielp was het verlagen van het suikergehalte in onze pâtes de fruits om zo van een Nutri-Score D naar Nutri-Score C te gaan. Het toevoegen van suiker is cruciaal voor het verkrijgen van de gewenste textuur. Dankzij het onderzoek van Chloë hebben onze pâtes de fruits met een minimum fruitgehalte van 60 % voortaan een Nutri-Score C. Dit werd mogelijk door het verhogen van het fruit- en vezelgehalte.

Een bio gamma

Het derde project staat nog in zijn kinderschoenen: het ontwikkelen van een bio gamma met volgende fruitsmaken: abrikoos, peer, aardbei, framboos en braambes. Hierbij zullen bijna alle ingrediënten vervangen worden door bio ingrediënten. De eerste resultaten voor de smaken abrikoos en framboos zijn alvast geslaagd.

Tot dusver de drie onderzoeksprojecten van Chloë kort toegelicht. We vroegen haar om even terug te blikken op het voorbije jaar en haar belangrijkste bevinding met ons te delen: ‘Ik ben tijdens deze stage open gebloeid en kreeg ook meer vertrouwen in wat ik doe. Bovendien vond ik het heel fijn om samen te werken met de productieverantwoordelijke. Zij is expert in het maken van pâtes de fruits en verwierf haar kennis al doende over een periode van 30 jaar. Mijn kennis is hoofdzakelijk gebaseerd op wetenschap en literatuur. De combinatie van beide vond ik heel leerrijk! Ik ontdekte dat pâtes de fruits op zich geen complex product is, maar dat de kleinste variatie in het recept een groot gevolg kan hebben op het resultaat’.

Wordt vervolgd in 2022!